Usein kysyttyjä kysymyksiä magneettikuvauksesta

Mikkelin Terveydessä teemme magneettikuvauksia joka arkipäivä. Meillä kuvaukseen pääsee nopeasti, kuvaukseen on usein mahdollista päästä jo samana päivänä yhteydenotosta, tyypillisesti viimeistään kahtena seuraavana arkipäivänä.

Kuvauslaitteemme on kiinteästi asennettu toimitiloihimme ja se mahdollistaa kuvaukset asiakkaalle parhaiten sopivana aikana.

Kaikkiin muihin paitsi polven ja eturauhasen magneettitutkimuksiin tarvitaan lääkärin lähete. Lähete välittää teitä hoitavan lääkärin kysymyksen lausunnon antavalle radiologian erikoislääkärille ja kertoo mistä lääketieteellisestä ongelmasta kuvauksessa on kyse.

Tällä hetkellä magneettitutkimuksiin ei myönnetä kelakorvausta. 

Voitte tulla, kuvaamme kaikkien lääkärikeskuksien asiakkaita. Tuokaa tullessanne paperilla lähete ja jos tutkimuksen maksaa esim. työterveys tai vakuutusyhtiö, niin tuokaa myös maksusitoumus.

Meille pääsee kuvaukseen nopeasti. Käytössämme on päivitetty magneettilaite, joka käyttää tekoälyä hyödykseen, joten magneettikuvat ovat nykyaikaiset ja laadukkaat. 

Magneettikuvaus voidaan suorittaa sellaisen vaatetuksen kanssa, jossa ei ole metallia esim. vetoketjuja tai nappeja, hakasia tai kaaritukia. Voit vaihtaa sopivat vaatteet halutessasi ennen tutkimusta. Sinun tulee myös riisua korut, kellot ja muut ylimääräiset metallikappaleet ennen kuvaushuoneeseen menoa. 

Kuvaukseen tullessanne ottakaa mukaanne lääkärin vastaanotolla saamanne kuvantamislähete, mahdollinen maksusitoumus (työterveyden tai vakuutusyhtiön myöntämä) sekä KELA-kortti.

Voitte ottaa mukaanne myös pehmeät mukavat vaatteet kuvauksen ajaksi. Tärkeää on, ettei kuvauksessa päällänne olevissa vaatteissa ole mitään metallisia nappeja, niittejä, vetoketjuja, tukia, solkia tai muitakaan metallisia osia. Kuvaushuoneen yhteydessä on rauhallinen ja yksityinen pukeutumistila, jossa vaatteet voi vaihtaa päälle ennen kuvausta.

Magneettikuvaukseen tarvitaan lääkärin lähete. Eturauhasen- ja polven magneettikuvaukseen voi tulla myös ilman lähetettä.  

Jos teillä on jo lähete magneettikuvaukseen, voitte soittaa suoraan ajanvarausnumeroomme ja sopia kuvausajan. Magneettikuvauksia tehdään joka arkipäivä.

Magneettikuvaus aiheuttaa osalle asiakkaista epämukavan olon laitteen putkimaisen rakenteen vuoksi. Suurimmassa osassa magneettikuvauksia kuvauslaitteen putkeen mennään jalat edellä, jolloin pää jää aikuisella laitteen ulkopuolelle. Tällaisia jalat edellä –tutkimuksia ovat kaikki magneettikuvaukset lannerangasta alaspäin. Tämä helpottaa suurinta osaa kuvausta etukäteen jännittävistä asiakkaista.

Joskus kuitenkin putkeen on mentävä pää edellä. Tällaisia tutkimuksia ovat esimerkiksi pään magneettikuvaus sekä kaularangan ja olkapään magneettikuvaukset. Vaikka laitteen putki on kummastakin päästä avoin, voi epämukava olotila silti tulla. Silloin oloa voidaan helpottaa myös rauhoittavilla lääkkeillä. Esilääkkeestä kannattaa keskustella lähettävän lääkärin kanssa, jolloin hän katsoo sopivan lääkkeen ja annoksen.

Käyttämässämme kuvauslaitteessa on useita keinoja olon helpottamiseen. Putken sisään saadaan puhallettua kuvauksen aikana raikasta ilmaa ja putken sisäosa on valaistu. Lisäksi röntgenhoitajalla on näkö- ja puheyhteys asiakkaaseen myös kuvauksen aikana. Asiakkaalla on kuvauksen ajan kädessään soittokello, jolla magneettihoitajaan saa välittömästi yhteyden.

Toimitiloja suunnitellessa olemme ottaneet huomioon eri asiakasryhmiä ja halusimme mahdollistaa magneettikuvaukset mahdollisimman monelle. Mainitkaa ajanvarausta tehdessänne ahtaanpaikankammosta. Saatte ohjeita kuvaukseen valmistautumisesta ja varaamme teille pidemmän kuvausajan, jotta voimme tehdä kuvauksen rauhassa.

Pyörätuolilla liikkuminen ei ole este magneettikuvaukselle, mutta kuvauslaitteelle siirrytään kävellen muutaman metrin matka, sillä magneettikuvaushuoneeseen ei voi viedä pyörätuolia tai muutakaan metallista apuvälinettä.

Edellytys kuvaukselle on, että pystytte makaamaan kuvauksen ajan paikallanne. Kuvausta edeltävästi on hyvä ottaa käyttämänne kipu- ja muut lääkkeet, jotta kuvauksen aikana olo on niin mukava kuin mahdollista. Mainitkaa kuvausaikaa varatessanne liikkumisrajoitteista, jotta osaamme osaltamme varata teille pidemmän kuvausajan.

Mikkelin Terveyden tilat ovat esteettömät ja liikkuminen tiloissa helppoa myös pyörätuolia käyttäville asiakkaillemme. Toimitilamme sijaitsevat katutasossa ja autolla voi tulla aivan ulko-oven eteen.

Magneettikuvauksessa ei käytetä ionisoivaa säteilyä (röntgensäteilyä). Kuvaus tehdään voimakkaan magneettikentän avulla, ja kuvauksia voidaankin tehdä turvallisesti myös lapsille ja raskaana oleville naisille.

Magneettikuvaus kestää 15 – 45 minuttia kuvauskohteesta ja tutkimuksen laajuudesta riippuen. Yksi yleisimmistä tutkimuksista on lannerangan magneettikuvaus, joka kestää noin 20 minuuttia.

Kuvaus koostuu useasta kuvasarjasta, joiden kesto vaihtelee noin kahden minuutin ja viiden minuutin välillä. Kuvasarjojen aikana pitää pysyä paikallaan. Yksittäiset kuvasarjat voidaan tarvittaessa tehdä nopeamminkin, mutta silloin kuvanlaatu heikkenee.

Emme tee Mikkelin Terveyden magneetissa tutkimuksia asiakkaille, joilla on kehon sisäisiä laitteita. Potilaan ja laitteen turvallisuus tulee aina varmistaa tietyn protokollan ja resurssien mukaisesti, joita meillä ei valitettavasti käytettävissä. Tutkimus voidaan mahdollisesti tehdä jossain muualla kuitenkin, asiaa voi kysyä lähettävältä lääkäriltä. 

Joissain magneettitutkimuksissa käytetään varjoainetta eli kontrastiainetta. Varjoainetta voidaan laitaa nivelen sisäisesti tai verenkiertoon laskimokanyylin kautta. Magneettitutkimusten yhteydessä käytettävä kontrastiaine ei yleensä tunnu kehossa miltään. Niveleen laitettava varjoaine mietitään tapauskohtaisesti röntgenlääkärin ja lähettevän lääkärin tekemän kysymyksen asettelun mukaisesti esim. olkapään tai ranteen magneettikuvaukseen. Jos haluatte tietää tarvitseeko teille määrättyyn tutkimukseen laittaa kontrastiainetta, voitte kysyä siitä ajanvarauksen yhteydessä.

Magneettikuvauslaite aiheuttaa kovia ääniä sen taustalla olevan tekniikan vuoksi. Jokaisessa magneettikuvauslaitteessa on gradienttikeloja, jotka värähdellessään aiheuttavat näitä ääniä. Tutkimuksen aikana äänet muuttuvat, tyypillisesti ne kuulostavat kovalta paukkeelta tai nakutukselta. Tämä ääni on täysin normaali osa magneettikuvauksen prosessia eikä viittaa mihinkään ongelmaan laitteessa. Melutaso voi vaihdella, mutta se on yleensä melko äänekästä. Potilaille annetaan kuulosuojaimet tai korvatulpat, jotta kokemus olisi mukavampi.

Magneettikuvausäänet voivat vaihdella 65 desibelistä 130 desibeliin. Ne voivat usein ylittää 90-100 desibeliä, jolloin potilaan on käytettävä korvasuojaimia. Desibeliarvoja voi verrata seuraavaan taulukkoon:

    70 desibeliä: Herätyskello tai pölynimuri
    94 desibeliä: Ruokaprosessori tai tehosekoitin
    112 desibeliä: Rock-konsertti tai moottorisaha
    120 desibeliä: Suihkukoneen nousu
    130 desibeliä: Rakennusvasara

(lähde: https://www.envrad.com/noises-to-expect-during-an-mri/)

Osa asiakkaista toivoo, että magneettiputkeen voisi mennä mieluummin jalat edellä. Tietyt magneettitutkimukset voidaan suorittaa jalat edellä: esim. lanneranka, rintaranka, vatsa, lantio, lonkat, reisi, polvi, nilkka, ranne. Ajanvarauksen yhteydessä voi vielä kysyä, onko itselle määrätty tutkimus mahdollista tehdä jalat edellä. Pää edellä tehtäviä kuvauksia ovat esim. olkapää, pää ja kaularanka. 

Etkö löytänyt vastausta?

Mikäli et löytänyt vastausta mieltäsi askarruttavaan kysymykseen, vastaamme mielellämme kysymyksiisi myös puhelimitse tai sähköpostitse.